Akü Arızaları ve Arıza Durumunda Yapılması Gerekenler

Akü Arızaları ve Arıza Durumunda Yapılması Gerekenler

Aküler, araçların ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan sistemlerdir. Aracınızın çalışma prensibi, teknolojisi, üretim yeri veya ihtiyaç duyduğu enerji kapasitesi kapsamında çok farklı akü çeşidi de bulabilirsiniz. Kimi durumlarda üretime veya kullanıma bağlı olarak akü arızaları yaşanabilir. Her arıza, farklı sebeplerden meydana geldiği gibi bunların giderilmesi noktasında da farklı yollar izlenebilmektedir. Peki, akü ile ilgili bir sorun olup olmadığını önceden anlamak mümkün mü? Önlenebilir bir durum mudur? Bu durumda düzenli akü bakımı ve kontrolü yapılmasının arızaların önlenmesinde önemli bir etki sağlayacağı söylenebilir. 

Akü Arızası Nedenleri

Akü sistemlerinde meydana gelen arızalar üretime bağlı fabrika çıkışlı veya kullanıcılardan kaynaklı olarak yaşanabilir. Fabrikasyon çıkışlı olarak yaşanan arızalar genelde kısa sürede kendini belli etmektedir. Eksik voltaj ile birlikte araçta marş sorunu yaşanır, araç çalışmaz. Kullanıcıların yapmış olduğu hatalı kullanım veya bakımsızlık sebebiyetle de sülfatlaşma, korozyon, aşırı şarj/yanık arızaları yaşanabilmektedir. Akü arıza belirtileri, arıza durumuna göre çeşitlilik gösterebilir. Hatta buradaki arıza durumlarında araç çalışma reaksiyonunu da sürdürebilir. Araçta akü ikaz lambası yandığında belirli bir süre aracın çalışması sürdürülebilir. Ancak kısa bir sürede akü kontrolü yapılması gerekir. Eğer akü bittiyse yeni bir akü ya da akü takviyesi yapılması gerekir. 

1. Akü Şarj Arızası ve Giderilmesi

Akü, gereken 14.8 volttan fazla oranda şarj edilirse akü yanma sorunu olabilir. akü ısınması neden olur sorusuna daha çok bu durumun neden olduğu söylenebilir. Aynı şekilde akü içerisinde asitli suya da ekleme yapılması veya bunların dökülmesi de akü şarj problemini ortaya çıkarabilir. Bir diğer önemli şarj problemlerinden biri de akü ve araç uyumsuzluğudur. Aracınız çalışma prensibi standart veya start stop olabilir. Bunlar ve aracın yakıt sistemine ile üretim yerine bağlı olarak da akü tercihi yapılmalıdır. Aksi takdirde akü şarj problemleri ortaya çıkabilir, hatta araç için de olumsuz durumlara yol açabilir. Akü şarj dinamosu arızası gösterge panelinde kendini gösterebilir. En kısa sürede oto servisine gösterilerek gereken önlemler alınmalıdır. Elektrolit seviyesi de düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. 

Tavsiye İçerik: Akü Neden Biter?

2. Garanti Dışı Akü Arızaları

Akünün kullanım talimatı dışında kullanıcılar tarafından aksi yönünde yapılan işlemler genelde bu kategoriye girmektedir. Örnek vermekte gerekecekse akü bağlantısını yanlış bağlamak, yanlış akü tercih edilmesi, akü takviyesinde belirlenen voltaj değerinin üstünde enerji vermek, sülfatlaşma ve korozyon oluşumu gibi durumlar garanti dışı olarak kabul edilir. Ancak markaların sunacağı farklı durumlar da olabileceğinden dolayı akü kullanım talimatında “garanti dışı” yazan maddelere göz atabilirsiniz. 

3. Akü Sülfatlaşması ve Giderilmesi

Aküde yaşanan sülfatlaşma kullanıcı kaynaklı olarak ele alınır. Buna neden olan durumlar da farklılık gösterebilir. Aracın uzun süre çalıştırılmadan bekletilmesi, araç aksamlarında elektrik kaçağının olması, marş dinamo kayışının gevşemesi, akünün aşırı sıcaklara maruz kalması, korozyonun oluşturduğu akünün yetersiz şarj durumu, araç motoru kapalıyken elektrikli aksamların çalıştırılması (klima, radyo, far vb.) durumlar sülfatlaşmaya neden olabilir. Sülfatın çözülmesi adına akü gerekli şartlar altında uzun bir şarj edilebilir. Ancak sülfatlaşma akü yanması durumuna kadar ulaşmışsa akü kurtarılamaz.

4. Akü Bakımı Yapılmaması İle Yaşanacak Arızalar

Akü bakımı aslında akünün ömrünü uzatan en önemli unsurlardan biridir. Kimi akülerde bakım gerektirmeyen bir teknolojiden yararlanılsa da belirli aralıklarla elektrolit seviyesinin kontrolü, akünün oturtulduğu düzenek ve kutup başlarının kontrolünün sağlanması iyi olur. Araçlarda akü göstergesi ile arıza veya bitme durumları takip edilebilir. Bazı akülerde kalan miktarı gösterme gibi bir teknolojiden yararlanılmaktadır. Ancak böyle bir sistem yoksa ve akünün bittiğini nasıl anlarım derseniz, araç içi elektrikli aksamlar ile marş gücünü iyi takip etmelisiniz. Eğer aküyü aşırı sıcaklarda kullanıp gerekli bakımı yapmazsanız akü şişmesi veya yanması yaşanabilir. Akü şişerse ne olur ya da bu durumda ortaya çıkacak akü kokusunun zararları, hem aracı hem de sizin sağlığınızı etkileyebilir. 

5. Aracın Kısa Mesafe Kullanılması ve Kontrolsüz Enerji Harcanması

Sülfatlaşma veya korozyon gibi durumların en çok görüldüğü durumlardan biri de aracın sık sık kısa mesafelerde kullanılmasıdır. Bu süreç sonunda akünün şarj seviyesi azalır, zayıf akünün zararları kendisini hem araçta hem de aküde gösterir. Araç ihtiyaç duyduğu enerjiyi alamayacağı için marş gücü sorunu yaşanabilir. Araç zor çalışır veya çalışmayabilir. Ayrıca deşarj ile birlikte aküde sülfatlaşma durumuna neden olur. Kısa mesafeler için günümüzde özel teknolojili araç ve bunlara uyumlu olarak aküler üretilmektedir. Start stop teknolojili binek araç aküleri dur-kalk işlemlerinde akünün deşarj olmasını engeller, yakıt tüketimini azaltır, çevreye zararı azaltır ve aracın yüksek performansla sürüşünü sağlar.

Akü Arızasında Neler Yapılmalıdır?

Akülerde meydana gelecek arızaların doğru belirlenmesi alınacak önlemler için de önemlidir. Örneğin akü alternatör arızası durumunda akünün şarj durumu kontrol edilmelidir. Şarj esnasında yaşanacak durumlarda akü şarj cihazı arızaları, akü üzerinde fiziki olarak yaşanacak sorunlar sonucunda akü kısa devre arızası yaşanabilir. Ancak bunların belirtileri bazı durumlarda benzerlik gösterebilir. Bu yüzden de herhangi bir arıza durumunda oto servislerinden teknik destek almanız gerekebilir.   
  • Sülfatlaşma veya korozyon gibi durumlar varsa o esnada aküye şarj işlemi  yapılması gerekebilir. Ancak korozyon dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Teknik servislerden yardım almanız gerekir.
  • Kutup başlarını kontrol edin. Akü üzerinde fiziki bir darbe olup olmadığına da dikkat edin. Akü şişmesi veya akü yanık kokusu geliyorsa hemen kontaktan aracınızı kapatın. En yakın servisten yardım isteyin.
  • Akü deşarj problemi yaşandıysa uygun aküden takviye alınabilir.
  • Akü gösterge panelinde ikaz lambası yanıyor ancak akü üzerinden herhangi bir sorun gözükmüyorsa, araç içerisindeki aksamlarda elektrik kaçağı olabilir. Bu durumda da aracınızı güvenli bir yerde durdurarak kontaktan kapatın, servis yardımı talep edin. 
  • Akü arızasının yaşanmaması adına akünüzü düzenli aralıklar kontrol edin ve bakımlarını yapın. Akü değişimi ve akü değişim ücretleri hakkında Esan Akü’nün size en yakın anlaşmalı bayilerinden bilgi alabilirsiniz. 

Yazıyı Paylaş