Akü Bileşenleri

Akü Bileşenleri

      Çeşitli araçların ve elektrik enerjisine duyan makinelerin çalışması noktasında önemli bir görev gören aküler, sahip olduğu bileşenler sayesinde işlemlerini çok daha iyi yerine getirir. Kullanıcılar olarak bu akü parçaları düzenini ve işleyişini kavrayabilirsek de oluşacak herhangi bir arızada nereye müdahale edilmesi, bakılması gerektiğini bilebiliriz. Akü iç yapısı birbirinden farklı parçalardan oluşur. Bu yapılar içerisinde malzeme kalitesi farklı da olabilmektedir. 

Akü Raf Ömrü Yazısı ve Tablosu

      Özellikle kış aylarında akü bakımı oldukça dikkat isteyen bir durumdur. Akünün işleyişinde gereksinim duyulan bazı durumlar vardır. Bunlardan biri de ideal ortam sıcaklığıdır. Normalde kullanım için rafta bekletilen aküler uzun bir dönem durabilir. Ancak yine de bu süre içerisinde ortam sıcaklığı gibi bazı dış etkenlerden dolayı gücünde azalma olabilir. Zaten buna bağlı olarak 6 ay aralıklarla şarj işlemi de uygulanması tavsiye edilir. Peki bu bekleme süresi içerisinde ideal ortam sıcaklığı ne olmalıdır? sorusuna yanıt verilecek olursa, 10-25 derece arasında en fazla raf ömrü sağlanabilir. 25-34 derece arasında 3-4 ay ve 35+45 derece üstünde ise 1-2 aylık bir raf ömrü sağlanabilir. Satış için bekletilen akülerin direkt güneş ışığı ve soğuğa, yağmura maruz kalmaması gerekir. Kuru ve 10-15 derece arasında serin bir ortamda saklanması akü ömrünü etkilemektedir. 


Tavsiye İçerik : Akü Nedir?


Akünün Parçaları Nelerdir?

      Akü içerisinde birbirinden farklı işlevlerde yapılar yer alır. Öncelikle akünün içinde ne var sorusu ise aslında her araç kullanıcısının mutlaka işlevleri ile birlikte bilmesi gereken bir konudur. Akü arızası tek bir sebepten değil farklı birçok bileşene bağlı olarak olabilir. Bu durumu göz önüne alırsak, eğer ki kullanıcılar akü yapısına, parçaların işlevine hakim olursa çözüm noktasında da daha hızlı ve doğru adımlar atılabilir. Akü yapısı içerisinde inceleyeceğimiz en temel bileşen iskelet olarak da adlandırılan ızgara kısmıdır. Bu genelde kurşun yapısında olsa da bazı farklı teknoloji kullanımlarında farklılık da gösterebilir. İskelet kısmı haricinde de içerisinde birbiriyle bağlantı parçalar bulunur. 

  • Akü Kutu, Kapaklar Akü kutusu ve akü kapakları, PPC olarak bilinen bu bileşim, yumuşak bir yapıda gibi görünse de darbe direnci olarak daha yüksek verim sağlar. (+) ve (-) kutuplarının yer aldığı en önemli yapılardan akü kutup başı kapakları da aynı şekilde PPC üretimidir. Bu malzeme ile birlikte yalıtım ile darbe, sızdırma ve sarsılma gibi durumlara karşı önlem alınmış olunur.  
  • Akü Plakalar Akü plakalarının iskeleti ızgara olarak açıkladığımız yapıdır. Akü plakası artı ve eksi olmak üzere ikiye ayrılır. Izgaraların üretiminde kullanılan farklı hamurlara sıvanmayla artı eksi kutuplar elde edilir. Bu üretim farklılığı da plakanın işleyişine etki etmektedir. Artı plakalar akımı gerçekleştiren işlevde oldukları için daha katıdırlar, eksi kutuplar ise bükülmeyecek kadar sağlamlıkta üretilmektedir. Akünün özelliğini öne çıkaran en önemli unsurlar olduğu için akü plaka fiyatları, materyallerine göre akü kurşun plaka fiyatları gibi kategorilerde de incelenebilmektedir.
  • Ayıraçlar Akü plakalarındaki artı ve eksi kutupların birbiriyle temas etmesini engelleyen yapıdır. Akü seperatör kağıdı olarak da bilinirler.
  • Kutup Başları Akü kutup başları artı ve eksi olarak bulunur. Her kurşun-asit 2 volt enerjiye sahiptir. Aküde istenen voltaj değerine bağlı olarak bunlar birbirine bağlanmaktadır. Bu seri bağlama içerisinde artı plakalar artı kutupta, eksi plakalar da eksi kutuplara bağlanmış olurlar. Akü kutup başı sökme işlemi akünün değiştirileceği zaman yapılır. İşlem sırasında ise öncelikle eksi (-) kutuplar, sonra da artı (+) kutuplar sökülür. Bu parçalar da ihtiyaç halinde ekstra alınabilir, akü kutup başı fiyat olarak aküye etki eden bir parçadır.
  • Gaz Kapakları Akü işleyişi içerisinde gaz ve hidrojen çıkışları olur. Bazı zamanlarda da bunların belirli bir basınç seviyesinin altında kalması gerekir. Bu amaçla da çıkışı sağlamak için buşon denilen gaz kapakları bulunur.  
  • Elektrolit Akü içerisindeki sıvı akü elektrolit olarak adlandırılır. Bunun içeriği genelde su veya sülfürik asit olabilir. Ayrıca akü çeşidine bağlı olarak sıvının dağılım oranı da değişebilir. Elektrolitlerin işleyişi ve yoğunluğu aracın çalışmasını, akünün bitiş süresini etkiler.

Akü Bakımı

      Akü, mekanizması itibariyle araçlara ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. Diğer aksamlarla uyumlu olması kadar rutin bakımlarının yapılması da aracın işleyişi açısından oldukça önemlidir. Akünün iç yapısı, parçalarının işleyişi gibi konulara hakim olmanız, yaşayacağınız herhangi bir sorunda sizlere kolaylık sağlayacaktır. Tabii, bunların yanında öncelikle aracınıza uygun yapacağınız akü tercihi de önemlidir. Akü tercihi ve araçtan araca aküde uygun aküyü kullanmanız gerekir. Esan Akü’de ihtiyacınız olan özelliklerdeki tüm akülere ulaşabilirsiniz. 100’lük akü fiyatları ya da ihtiyacınız olan enerjide kapasitesinde aküleri inceleyebilir, bayilerimiz aracılığıyla bunları kolaylık temin edebilirsiniz.

Akü Çalışma Prensibi

      Akü çalışma prensibi; akü tipleri, akü-araç uyumu, akülerin raf depolanması, akü gerilimi, akülerin şarj edilmesi ve akülerin araca takılmasını içerir. Örneğin araçtan araca akü takviyesi işleminde start stop aküler daha farklı işleme sahiptir. Bu gibi durumlar akü gerilimi, araç uyumu noktasına birbirinden ayrılır. Çalışma prensibinde de kutuplar arası yapılan elektrik akımı ile motor ve diğer elektrikli aksamlara güç verilir.

Yazıyı Paylaş