Akü Lambası Neden Yanar?
Araç seyir halinde veya kontaktan çalıştırma yapılmadığı zamanlarda gösterge üzerinde akü lambası yanabilir. Bu durumda sorunu net olarak belirleyemezsiniz. Kimi durumlarda motor çalışınca sönebilir araç çalışırken akü lambası yanmaya devam ediyorsa bu durumda en yakın oto servisinden destek almanız iyi olur . Akü arızası yaşamış olabilirsiniz, aracınız bu durumda iken çalışamaz ya da başka sorunlar çıkartabilir. Akünüz tamamen bittiyse de bu gösterge işaretini görebilirsiniz.
Akü Arıza Belirtileri
Aracınızın gösterge panelinde yanan kırmızı akü işareti ile öncelikle aracınızı en güvenli noktada tutun. Eğer akü arızası meydana geldiyse akünün işlevlerinin çalışıp çalışmadığı kontrol edilebilir. Akünün şarj kontrolü için voltmetre ile DC 20’ye getirerek ölçüm yapın. Voltmetre aküye bağlanır ve motor çalıştırılır, voltaj takibi devam eder. Motorun 1000 devirde olması gerekir. Eğer 14 volt enerji sağlanıyorsa şarj sisteminde bir sıkıntı yoktur. Ancak aracın diğer aksamlarını da çalıştırarak bunu kontrol etmelisiniz. Farları yakarak voltaj değerine bakmalısınız. 13,6’na düşen voltaj değeri aküde bir arıza olduğunu gösterir. Bunun dışında da akü arıza kontrolü sırasında çalışır vaziyetteki aracınızda gaz yüklemesi yapmayı bıraktığınız anda farlar zayıflıyorsa da akünün zayıfladığı anlaşılabilir. Ancak marş gücü sağlayacak kadar enerji verilmiyorsa, bu akünün tamamen bittiğini gösterir. Kontak kapalıyken akü lambası yanıyor durumda ise bu kontağın açık konumda olduğunu gösterir. Şarj dinamosu ya da akü mekanizmasında çok farklı bir sorun olabilir.Tavsiye İçerik : Akü Bakımı
Akü Lambası Yanınca Ne Yapılmalı?
Gösterge panelindeki akü ışığı yanması çok farklı sorunların belirtisi olabilir. Peki akü lambası yanınca ne yapılmalıdır? Burada öncelikle akü lambası yanmasında akü takviyesi yapmak ya da yeni bir akü alınması gerekmez. Akü lambası neden yanar noktasında karşımıza onlarca neden çıkabilir. Öncelikle bunu saptamalıyız.- Marş gücüne yetecek kadar bile bir enerji verilmiyorsa bu bitmiş veya zayıf akü belirtileri olmaktadır.
- Akü üzerinde oluşabilen korozyonlar da en sık rastlanılan akü arızası sorunlarındandır. Özellikle sıcak havalarda akü üzerinde beyaz ve yeşil madde oluşumuyla kendini belli eder. Bu aküden aracınıza enerji gitmesini engeller. Akü üzerinde böyle bir şey görürseniz kesinlikle çıplak elle bölgeye dokunmayın.
- Kontağı açınca akü lambası yanmıyor ise akü düzeneğini kontrol edin ya da oto servisinize mutlaka gösterin.
- Akü lambası sönük yanıyor durumdaysa bu da elektriksel bir sıkıntı olduğunu gösterebilir. Akü voltaj testini gerçekleştirin.
Seyir Halindeyken Akümülatör Işığı Yanarsa Ne Yapılmalı?
Eğer araç çalışırken akü lambası yanıp sönüyor ise bunun farklı nedenleri olabilir. Bu durumda sakin bir şekilde trafik için tehlikeli olmayacak şekilde aracınızı en güvenli alan çekin. Aracınızın ikaz ışıklarını yakın ve yolda belirli bir mesafeye de ikaz işaretlerini koyun. Kaputu açtığınızda eğer kayış kopması gibi bir durum varsa direkt olarak yol yardım veya oto servisinizi çağırabilirsiniz. Akümülatör lambası ikazında aracınız belirli bir mesafe gidebilir. Bu kısa olacağından dolayı far, radyo, araç içi ışıkları kullanmamalısınız. Aracın akü lambası neden yanar konusunda seyir halinde karşılaşılan durumlar trafik açısından zorlayıcı olabilir. Bu yüzden akü kontrollerini sağlarken fren, marş, gaz, kontak gibi kontroller mutlaka yapılmalıdır.Akü Şarj Lambası Neden Yanar?
Arabada akü lambası neden yanar sorununa neden olabilecek çok faktör vardır. Kimi durumlarda akü ömrü bitmiş olabilir, kimi durumlarda ise kablo bağlantıları temassızlık yapabilir, korozyon oluşabilir vb. Akü şarj lambası yanmasında incelenecek önemli konular ve alınacak önlemleri de farklı olmaktadır.