Akü Lambası Neden Yanar?

Akü Lambası Neden Yanar?

      Araç seyir halinde veya kontaktan çalıştırma yapılmadığı zamanlarda gösterge üzerinde akü lambası yanabilir. Bu durumda sorunu net olarak belirleyemezsiniz. Kimi durumlarda motor çalışınca sönebilir araç çalışırken akü lambası yanmaya devam ediyorsa bu durumda en yakın oto servisinden destek almanız iyi olur . Akü arızası yaşamış olabilirsiniz, aracınız bu durumda iken çalışamaz ya da başka sorunlar çıkartabilir. Akünüz tamamen bittiyse de bu gösterge işaretini görebilirsiniz. 

Akü Arıza Belirtileri 

      Aracınızın gösterge panelinde yanan kırmızı akü işareti ile öncelikle aracınızı en güvenli noktada tutun. Eğer akü arızası meydana geldiyse akünün işlevlerinin çalışıp çalışmadığı kontrol edilebilir. Akünün şarj kontrolü için voltmetre ile DC 20’ye getirerek ölçüm yapın. Voltmetre aküye bağlanır ve motor çalıştırılır, voltaj takibi devam eder. Motorun 1000 devirde olması gerekir. Eğer 14 volt enerji sağlanıyorsa şarj sisteminde bir sıkıntı yoktur. Ancak aracın diğer aksamlarını da çalıştırarak bunu kontrol etmelisiniz. Farları yakarak voltaj değerine bakmalısınız. 13,6’na düşen voltaj değeri aküde bir arıza olduğunu gösterir. Bunun dışında da akü arıza kontrolü sırasında çalışır vaziyetteki aracınızda gaz yüklemesi yapmayı bıraktığınız anda farlar zayıflıyorsa da akünün zayıfladığı anlaşılabilir. Ancak marş gücü sağlayacak kadar enerji verilmiyorsa, bu akünün tamamen bittiğini gösterir. Kontak kapalıyken akü lambası yanıyor durumda ise bu kontağın açık konumda olduğunu gösterir. Şarj dinamosu ya da akü mekanizmasında çok farklı bir sorun olabilir. 

Tavsiye İçerik : Akü Bakımı

Akü Lambası Yanınca Ne Yapılmalı?

      Gösterge panelindeki akü ışığı yanması çok farklı sorunların belirtisi olabilir. Peki akü lambası yanınca ne yapılmalıdır? Burada öncelikle akü lambası yanmasında akü takviyesi yapmak ya da yeni bir akü alınması gerekmez. Akü lambası neden yanar noktasında karşımıza onlarca neden çıkabilir. Öncelikle bunu saptamalıyız. 
  • Marş gücüne yetecek kadar bile bir enerji verilmiyorsa bu bitmiş veya zayıf akü belirtileri olmaktadır. 
  • Akü üzerinde oluşabilen korozyonlar da en sık rastlanılan akü arızası sorunlarındandır. Özellikle sıcak havalarda akü üzerinde beyaz ve yeşil madde oluşumuyla kendini belli eder. Bu aküden aracınıza enerji gitmesini engeller. Akü üzerinde böyle bir şey görürseniz kesinlikle çıplak elle bölgeye dokunmayın. 
  • Kontağı açınca akü lambası yanmıyor ise akü düzeneğini kontrol edin ya da oto servisinize mutlaka gösterin. 
  • Akü lambası sönük yanıyor durumdaysa bu da elektriksel bir sıkıntı olduğunu gösterebilir. Akü voltaj testini gerçekleştirin. 

Seyir Halindeyken Akümülatör Işığı Yanarsa Ne Yapılmalı?

      Eğer araç çalışırken akü lambası yanıp sönüyor ise bunun farklı nedenleri olabilir. Bu durumda sakin bir şekilde trafik için tehlikeli olmayacak şekilde aracınızı en güvenli alan çekin. Aracınızın ikaz ışıklarını yakın ve yolda belirli bir mesafeye de ikaz işaretlerini koyun. Kaputu açtığınızda eğer kayış kopması gibi bir durum varsa direkt olarak yol yardım veya oto servisinizi çağırabilirsiniz. Akümülatör lambası ikazında aracınız belirli bir mesafe gidebilir. Bu kısa olacağından dolayı far, radyo, araç içi ışıkları kullanmamalısınız. Aracın akü lambası neden yanar konusunda seyir halinde karşılaşılan durumlar trafik açısından zorlayıcı olabilir. Bu yüzden akü kontrollerini sağlarken fren, marş, gaz, kontak gibi kontroller mutlaka yapılmalıdır.
 

Akü Şarj Lambası Neden Yanar?

      Arabada akü lambası neden yanar sorununa neden olabilecek çok faktör vardır. Kimi durumlarda akü ömrü bitmiş olabilir, kimi durumlarda ise kablo bağlantıları temassızlık yapabilir, korozyon oluşabilir vb. Akü şarj lambası yanmasında incelenecek önemli konular ve alınacak önlemleri de farklı olmaktadır.

1 – Akü Başlarında Korozyon
      Akülerde en çok karşılaşılan bu durumda sıcak havaların etkisi büyüktür. Akü arıza lambası neden yanar ya da bu durumda ne yapmalıyım noktasında eğer akü üzerinde beyaz ve yeşil bir madde görüyorsanız bu korozyon biriktiğini gösterir. Akü kablolarının direkleri ile olan bağlantı yerlerinde oluşurlar. Akü kutup başlarını temizleme fırçası ile bölgeyi temizleyebilirsiniz. Ancak araç çalışır vaziyetteyken ve akü sıcakken bunu yapmayın. Çıplak elle de bölgeye kesinlikle dokunmayın. 

2 – Gevşek Araç Akü Kablosu
      Akü arıza lambası, kablo bağlantılarından dolayı da yanabilir. Akü mekanizmaya yerleştirildikten sonra bağlantı kabloları tam sıkılmamış olabilir ya da yolda olan bir sarsıntı sonucunda gevşeyebilir. Bağlantıları sağlamlaştırarak akü kontrolünü sağlayabilirsiniz. 

3 – Akü Ömrü Bitmiş Olabilir
      Gaz ya da frene basınca akü lambası neden yanar, araç kullanıcılarının en çok sorduğu sorulardan biridir. Bu durumda araç aküsünün ömrünü tamamlamış olduğundan bahsedilebilir. Gerekli kontroller sonrasında bu tespit edildiyse akü takviyesi yapılabilir. 

4 – Kötü Alternatör
      Alternatör aküye araç çalışır vaziyetteyken ihtiyaç duyduğu şarjı sağlar. Ancak kötü bir akülatör varsa akü ikaz lambası yanabilir. Alternatör işlevini kaybettikten çok kısa bir süre sonra akü de çalışmaz duruma gelir. 

5 – Kötü Alternatör Kayışı
      Alternatör kayışının kötü olması da hemen hemen kötü alternatör ile bağlantılıdır. Ancak mekanizma sağlam olup bağlantı kayışı kötü olursa bu da akünün çalışabilirliğini etkileyecektir. 

6 – Hatalı Zemin Kayışı
      Araçlardaki topraklama kablosu akünün negatif kutbuna bağlanır. Eğer negatif akü kablosu yıpranırsa aracın elektrikli aksamlarına gereken elektrik gitmez ve işlevselliklerini kaybeder. Topraklama kablosu kötü olursa da aracın akü pil kablosunun ikaz vermesine de neden olabilir. 

Yazıyı Paylaş