Akü Neden Biter?
Araçlarımızın çalışması ve aydınlatma işlevleri için enerji sağlayan aküler, belirli bir kullanım ömrüne sahiptir. Ancak bunun dışında bazı olumsuz durumlar sonucunda daha erken de bitebilirler. Bu anlamda arabanın aküsü neden boşalır sorusuna tek bir cevap verilemez, çok değişik durumlar mevcuttur. Akünün bittiği nasıl anlaşılır konusunda ise aracın çalışma işlevlerinin çok iyi takip edilmesi gerekir, erkenden bitmemesi adına ise rutin bakım ve kontrollerin yapılması gerekmektedir.
Akü Hangi Durumda Biter?
Akü bitmesi konusunu öncelikle kullanım ömrü anlamında ele alabiliriz. Akülerin raf ömürleri çok uzun sürelidir. Ancak bunlarda da 6 ay gibi belirli aralıklarla şarj gibi işlemlerin yapılması gerekebilir. Araçta kullanılmaya başlayan akülerde ise kullanım ömrünün 4-5 yıl gibi bir süre olduğunu söyleyebiliriz. Bu da kullanım miktarı ve akünün amper gücüne bağlı olarak değişebilir. Akü neden biter sorusuna dönersek, kullanım süresini dolduran aküler dışında yanlış kullanımlara değinebiliriz.
Gerek duyulan hava sıcaklığı altında kullanımlarda, aracın uzun süre çalışmaması, aracın elektrik tesisatında yaşanan problemlerde, aracın çalışmadığı zamanlarda klima veya radyonun çalıştırılması durumlarında akü erkenden bitebilir. Yeni akü neden biter sorusu da oldukça sorulmaktadır. Bu gibi sorunlarda durum daha farklı olabilir. Akü üzerinde bağlantı kabloları gevşemiş veya aşınmışsa enerjisi çok daha hızlı tükenebilir.
Akü Ne Kadar Sürede Biter?
Genel olarak akülerin kullanımı için 4-5 yıllık bir süre var ancak arabanın çalışmadığı sürede akü çok daha fazla deşarj işlemi yapabilir. Bu durumda kullanım süresini kısaltabilir. Ayrıca soğuk havalarda da akünün ürettiği enerji miktarı azalır, akü daha az kapasiteye düşer. Araba kaç gün çalışmazsa akü biter? sorusunu da bu dönemler içerisinde inceleyebiliriz. Yeni bir akü söz konusu ise 1-2 aylık çalışmama durumlarında bile olumsuz bir durum olmayabilir ancak diğer türlü soğuk havalarda 2-3 gün aralıklarla aracın sabit de olsa çalıştırılması tavsiye edilir. Araba aküsü ne kadar sürede biter konusunda net bir zaman bu yüzden verilmez. Bu tamamen akünün o anki şarj durumuna ve dış faktörlere bağlıdır.
Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Akülerin bakımı ve şarj kontrolü her markada farklı olarak kontrol edilebilir. Akünün bittiğini nasıl anlarım? derseniz öncelikle kullandığınız markanın akü göstergelerini bilmelisiniz. Buradan akü doluluk oranını kontrol edebilirsiniz. Ancak böyle bir sistem yoksa veya çok ani durumlardan dolayı akü enerjisinde azalma durumu varsa bunu, motorun zayıf çalışması, klima gücünün az olması. farların güçlü aydınlatma yapmaması gibi durumlardan da anlayabilirsiniz. Peki, akü bitince ne olur? diyecek olursak, öncelikle akünüz yol üzerinde seyir halindeyken bile bitebilir. Bu durumda aracınızı yolda en uygun ve güvenli yere çekmelisiniz.
Akü Bakımı Nasıl Yapılır?
Akü bakımlarında en önemli nokta elbette belirli aralıklarla mekanizmanın kontrol edilmesidir. Akü modelleri her araç için farklı olabilir. Burada start stop aküler, kuru ve jel aküler gibi birçok seçenekten bahsedebiliriz. Bunların akü takviyesi işlemleri de farklılıklar gösterebilir. Bakım konusunda da kimi modellerde titreme engeli bulunan, sızdırmazlık yapmayan gibi çeşitli modeller vardır. Bu yüzden sarsma ve sızdırma durumlarına karşı mekanizmadaki tüm aksamlar kontrol edilmeli, gevşek olan bölümler anahtar yardımıyla sağlam hale getirilmelidir.
Akü Saklama Koşulları Nasıl Olmalıdır?
Akülerin kullanılmadıkları zamanda raf ömürleri uzun olabilir. Ancak kullanılmadıkları zaman yine de deşarj işlemi olabileceğinden 6 ay gibi bir süre aralığında şarj işlemleri yapılabilir. Ayrıca 20-25 derece aralığında saklanması da akülerin raf ömrü için çok daha iyi olacaktır.
Araçtan Araca Akü Aktarımı Nasıl Oluyor?
- Araçtan araca akü takviyesi yapılacaksa öncelikle her iki aracın akü amper ve voltaj değerlerinin uygunluğunu kontrol etmelisiniz. Yanlış seçeneklerde oluşacak akü arızası, araçlarda sorunlara yol açabilir.
- Akü takviye kablosunda (+) kutuplar için olan kırmızı kabloyu, her iki aracın (+) kısımlarına bağlayın.
- (-) olan siyah kabloları ise dolu olan akünün (-) kısmına, boş olan aküde ise o aksam üzerindeki herhangi bir metal yüzeye tutturun.
- Bağlama işlemi sonrasında öncelikle aküsü dolu olan araç çalıştırılır, 5-10 dakika sonra ise boş akü olan araç çalıştırılır.
- Akü takviyesi alan araçta devir 2500’e gelecek şekilde boş viteste gaza 2-3 kez basılabilir.
- Kablo çıkarma işlemlerinde de öncelikle akü takviye edilen araçtan başlanır, (-) bağlantılar her iki araçtan çıkartılır. Son olarak (+) bağlantılar çıkartılır.
Akü Kaç Yılda Bir Yenilenir?
Öncesinde akü nasıl biter veya araba aküsü kaç günde biter gibi en çok sorulan soruları detaylı anlatmıştık. Bu sorularda net bir zaman veya neden bulunmaz. Kullanıma bağlı olarak akü 4 yılda veya 1 yılda da bitebilir. Buna bağlı olarak da akü değişimleri de farklılık gösterebilir.
Akü Bitince Araba Çalışır mı?
Akü eğer tamamen bitmişse motor ve aydınlatma gibi işlevlerde ihtiyaç duyulan enerji sağlanamaz. Seyir halindeyken akünüz bittiğinde araç stop edebilir. Ancak akü gücünde azalma meydana geldiyse bunu farklı durumlarla belli edebilir, seyir haline devam edebilirsiniz fakat en yakın sürede araçtan araca takviye ya da oto servislerinden akü takviyesi yaptırmalısınız.
Eğer Akünüz Tamamen Bitmişse Ne Yapmalısınız?
Eğer akünüz tamamen bitmişse aracınız çalışma reaksiyonlarını göstermeyecektir. Aracınızın yol servisine haber verebilir araçta araca takviye yaptırabilirsiniz ya da çevrenizde uygun akülü araçlardan da aynı işlemleri yapabilirsiniz. Akü ani bir şekilde bittiyse aracınızı yolda en güvenli noktaya götürmelisiniz.
İlgili Tavsiye İçerik: Akü Takviyesi