Akü Üretim Tarihi Nasıl Anlaşılır?

Akü Üretim Tarihi Nasıl Anlaşılır?

      Akü, araçların ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini sağlayan mekanizmadır. Araçların ve elektrikli aksamlarının çalışabilmesi adına akü enerjisine ihtiyaç duyulur. Şarj ve deşarj işlemleri üzerine kurulu bir yapıdadır. Yani aracın çalışması, elektrikli aksamların çalışması gibi durumlar deşarj olur, aracın durduğu noktada da şarj işlemleri olur. Bu sırada yine de güç kaybetmektedir. Yani akü ömrü belirli bir süre sonra bitebilir. Bu süreyi belirlemek adına da akü üretim tarihi öğrenme gerekir. Bu bilgi her aküde farklı yerlerde olabilmektedir. 

Akü Üretim Tarihi Nedir?

      Akü bakımı konusunda raf ömrü olarak da dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Çünkü, aküler üretimiyle birlikte hemen kullanılmaya başlamazlar. Satış gerçekleşene kadar özel olarak hazırlanan saklama depolarında bekletilirler. Akü burada çalışma işlemini gerçekleştirmese bile deşarj işlemi yapabilir. Buna etki eden ortam sıcaklığı olmaktadır. Bu yüzden de belirli süre aralıklarında şarj işlemlerine tabi tutulabilirler. Akü tarihi, akünün üretildiği tarihi belirtir. Buna bakarak kalan güç hakkında bilgi sahibi olunabilir. Kimi firmalarda rakam ve yazı varken, kimi firmalar kod ile bunu belirtebilmektedir. 

Akü Üretim Tarihi Neden Önemlidir?

      Peki akü üretim tarihi okuma neden önemlidir sorusuna gelecek olursak, akülerin ortalama olarak belirli bir kullanım ömürleri vardır. Bu bilginin kontrolü sayesinde yolda herhangi bir aksaklıkla karşılaşmama adına aküye takviye uygulanabilir. Ancak akünün temini noktasında akü tarih okuma da önemlidir. Eğer yeni kullanmaya başlayacağınız bir akü ise üretim tarihini kontrol etmeniz gerekir. Buradaki önemli durum ise şudur, güç takviyesi yapılarak azalan güç tamamlanabilir. Fakat akünün bekleme süresi boyunca üzerindeki bazı parçalarda oksitlenme tarzı durumlar yaşanabilir. Bunu daha çok akü kutup başlarında görebiliriz. Böyle bir durumda akünün çalışma işleyişine etki edecektir. 


Tavsiye İçerik : Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?


Esan Akü üretim tarihi nerede yazar?

      Akü üretim tarihi nerede yazar noktasında da her marka için farklı durum söz konusu olabilir. Genel olarak bu bilgi Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak hazırlanır. Bu seçenekte de yazı, rakam ve kod gibi farklı seçenekler bulunabilir. Akü üretim tarihi bulma için markanızın tercihini bilmeniz gerekebilir. Örneklerle belirtecek olursak, kimi firmalarda üretim tarihi rakam-rakam-harf düzeni vardır. 108b olarak düşünelim, buradaki 10 gün, 8 2018 yılını, B ise şubat ayını ifade etmektedir. Esan Akü üretim tarihi sorgulama işlemi için ise akü üzeri ya da aküdeki negatif kutup bölgesi kontrol edilebilir. Esan Akü üretim tarihi de GGGYMV koduyla öğrenilir. GGG günü, Y senesini, M montaj numarası, V ise vardiya numarasını ifade etmektedir.

Akünün Son Kullanma Tarihi Var mı?

      Akünün yılı nerede yazar ya da akü tarih okuma durumu her firma için farklılıklar içerebiliyordu. Aynı şekilde akünün son kullanma tarihi ve raf ömrü konusunda da farklı seçenekler vardır. Bu durum akünün kullanıldığı zaman geçerli olan raf ömründen farklıdır. Esan Akü raf ömrü genel olarak 12 aylık bir süreci kapsar. Bu durum belgeyle de garanti edilir. Akü tipine bağlı olarak bu durumun değişme durumu da vardır. 

Yazıyı Paylaş