Aküde Parazit Drenajı Nasıl Tespit Edilir?
Araçlarımızın veya enerji sistemlerinin çalışmasına olanak sağlayan önemli bir sistem parçası olan akümülatör, doğru bir kullanımla verilen kullanım süresinin tamamında yüksek verim sağlayabilir. Kullanım tedbirleri alınmayan akü, verilen sürenin çok daha öncesinde bitebilir. Burada da devreye akü arızaları girmektedir. Biz bunları kullanıcı kaynaklı ve akü sistemi kaynaklı olarak incelemekteyiz. Aracın çalışmadığı zamanlarda açık bırakılan elektrikli sistemleri akünün ömrünü kısaltır, bu en bilinen akü arızaları nedenlerinden biridir. Ancak sistemin enerji kaybetmesi bazen bundan kaynaklı olmayabilir. Araç ve elektrik sistemleri açık olmasa da akünün kapasitesinde azalma olur. Araç akülerinde parazit drenajı olarak bilinen bu durum aracın güvenli kullanımına kadar etki eder.
Akü Parazit Drenajı Nedir?
Akülerin kimi durumlarda fazla enerji harcadığı olabilir. Tahmini bitmesi gereken zamandan çok daha önce biten aküler, kullanıcılar için ciddi bir sorundur. Akünün bilinmeyen nedenden dolayı enerji kaybına uğraması marş basmaması, elektrikli donanımların çalışmaması anlamına gelir. Bunun sonucunda araçta çok ciddi sorunlar meydana gelebilir. Parazit drenajı olarak bilinen durum araç akülerinde, enerji kaybı olarak kendini gösterir. Bunu saptayabilmek için kullanıcıların araç çalışır ve çalışmıyor vaziyetteyken bazı durumlara dikkat etmesi gerekir. Aküde parazit drenajı, aracın çalışmadığı durumlarda açık bırakılan elektriksel donanımlardan dolayı meydana gelmez. Aksine araç çalışmıyorken de kapalı olan elektrik donanımlarına rağmen akünün enerjisinden kaybetmesini ifade eder.
Aküde Parazit Drenajı Neden Olur?
Araçları oluşturan sistemler sadece motor, fren gibi sistemler değildir. Bir bütün olarak araçlarda iskelet yapısı ile bunların içinde yer alan elektrik donanım kabloları, aydınlatma sistemleri, havalandırma sistemleri vb. yapılar yer alır. Aküler de bu sistemlerin çalışmasında en ana belirleyicidir. Marş basması, aydınlatma, klima, radyo gibi daha birçok sistem bu sayede çalışır. Eğer araç kapalı durumdayken aydınlatma, klima, radyo gibi sistemler açık bırakılırsa akünün daha daha erken bittiği söylenebilir. Bu hemen tespit edilebilir bir durumdur. Ancak parazit drenajı gibi bir durumda sorun bu şekilde meydana gelmez. Kapalı araçta tüm donanımların da kapalı olmasına rağmen bir kayıp söz konusuysa bazı sistemlerde kaçak olduğu düşünebilir. Araç servisinde tüm elektrikli donanımların kontrolü sağlanması gerekir.
Parazit Drenajı Tespit Etme Yöntemleri
Meydana gelen akü arızaları için tespit etme ve çözüm yöntemleri farklı olabilir. Akü teknolojilerine bakacak olursak kimileri bakım gerektirmeyen kimileri de bakım gerek duyulan akülerdir. Akü üreticisi firmalar, kullanım ihtiyaçlarına ve araç teknolojilerine göre efb akü, agm akü, jel akü gibi modelleri üretir. Bunların kullanımı ve sağladığı performanslar değişiktir. Arızalarının tespiti de bu noktada farklı olabilir. Ancak parazit drenajı hemen hemen hepsinde aynı yöntemle tespit edilir. Parazit olayı aslında aşina olduğumuz bir kavram. Sistemde bilginiz dışında olan bir işlem olarak özetlenebilir. Drenaj da bir yapıyı oluşturan sistemlere dış kaynaklı olarak gelen su olarak bilinir. Birçok alanda bu tabiri duymaktayız. Her iki kelime çağrışımlarına baktığımızda da araçlarda da bu durumun benzer olduğunu söyleyebiliriz. Bilinen nedenler dışında aküde bir kayıp yaşanırsa, sisteme aracın başka bölgelerindeki yapılardan bir arızanın etki ettiği düşünebilir. Bu multimetre ile araç tüm donanımlarıyla kapalıyken bir ölçüm yapılarak tespit edilebilir.
Tavsiye İçerik: Akü Arızaları ve Arıza Durumunda Yapılması Gerekenler
Aküde Parazit Drenajı Çözümleri
Aracınız için almış olduğu akünün henüz yeni olmasına rağmen erken bittiğini düşünüyorsanız, bazı adımları izleyerek arızayı bulmalısınız. Bu durumda bir örnek verilecekse, kamyon tır aküsü genelde daha yüksek teknolojili ve kapasiteli olur. Standart binek araçlar için 60 amper akü, 72 amper akü uygun görülebilirken, hafif ve ağır ticari araçlar için 90 amper akü, 105 amper akü gibi yüksek kapasiteli modeller tercih edilir. Bunlar normal bir kullanım 4-5 sene imkan sunar. Ancak erken biten bir akünüz varsa bunun için hemen bir multimetre ile ölçüm yöntemini denemelisiniz. İster kendiniz ister araç servisinizde bunu gerçekleştirin.
- Aracınız yeni ise ölçüm aralığı 50-85 mA olabilir. Eski arabalarda da normal değer 50 mA’nın altında kabul edilebilir.
- Eğer bu sayılardan yüksek bir rakam ölçümü yaptıysanız aracınızdaki elektrikli donanımlarda bir arıza var demektir.
- Klima, radyo, araç içi aydınlatma, far, hoparlör gibi donanımları en kısa zamanda kontrol ettirmelisiniz.
- Buralardaki kaçak durumlar engellendiği takdirde akünüz normal bir kapasite azalmasına sahip olacaktır.
Aldığınız değerler normal olsa da bu donanımların çalışma durumlarına dikkat etmeli ve belirli aralıklarla kontrol ettirmelisiniz.