Bakım Gerektirmeyen Akülere Dair Bilmeniz Gerekenler
Hayatımızda ulaşım veya üretime dayalı olarak işimizi gören araçlar, çalışmak için ateşleme sistemine ihtiyaç duyar. Bu da elektrik enerjisi üretimiyle başlayan bir süreci gerektiriyor. Araçların ihtiyaç duyduğu bu elektrik enerjisi de aküler tarafından üretilir. Bu sistemle elektrik enerjisi kimyasal enerji olarak dönüştürülür ve araçların çalıştırılması ile birlikte ihtiyaç duyulan enerjiyi tüm sistemlere aktarmış olur. Araçlar için akülerin en kaliteli donanımlarda olması veya belirli aralıklarda bakımlarının yapılması çok önemli bir gerekliliktir. Aracın neredeyse tüm mekanizmaları bu sistem sayesinde çalışır. Bakım gerektiren veya bakım gerektirmeyen olarak da bu ürünleri görebiliriz. Bu da tamamen araçların sahip olduğu teknolojik donanım doğrultusunda belirlenebilir. Bakım gerektirmeyen akülere dair bilmeniz gereken her detaya yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Akü Nedir?
Akümülatör kelimesinin kısa hali olan akü, elektrik enerjisine ihtiyaç duyulan tüm araçlarda olan bir mekanizmadır. Araçların kalbi olarak da tanımlayabiliriz. Bir aracın çalışmasını ve elektriksel donanımlarının iyi çalışabilmesinde etki eden bir güce sahiptir. Bu donanımlar klima, radyo, araç içi aydınlatma, araç farları olarak sıralanabilir. Bir de aracın marş motorunun çalışabilmesi adına ateşleme sistemine ihtiyaç duyulan enerjiyi iletir. Bunlara baktığımızda da aslında akünün ne kadar iyi olursa bu sistemlerinde o derece verimli olduğunu görebiliriz. Aküde yaşanacak bir azalma veya arıza durumunda tüm bu sistemler de etkilenecektir.
Bakım Gerektirmeyen Aküler Nelerdir?
Geçmişten bugüne kadar araçların sahip olduğu teknik donanımlar gelişmeye devam etmiştir. Günümüzde de akü teknolojisi olarak start stop mekanizmaları artık artışa geçiyor. Özellikleri ile ayrılan bir diğer çeşit de bakım gerektirmeyen akülerdir. VRLA akü olarak da bilinirler. Valf Regulated Lead Acid anlamına gelen sistem Türkçede ise sübap ayarlı kurşun asit akü olarak karşılık bulmuştur. Donanım olarak güvenli tasarımları vardır. Su veya asit sızdırma olayı olmaz. Darbe, sarsıntı gibi durumlar da bu akülerde yaşanmaz. Bu özellikleri doğrultusunda da zaten bakıma gerek duyulmayan bir sistemi vardır.
AGM Akü
Bakım gerektirmeyen akülerden Absorbed Glass Mat (AGM) akü, start stop teknolojili araçlar kategorisinde incelebilir. Türkçe karşılığında ise agm akü emdirilmiş cam elyaf olarak karşılık bulur. Kuru akü içerisinde yer alan çeşitlerdendir. Kullanım olarak standart akülerden çok farklıdır. Ürünün ağırlığı, dayanıklılığı ve yüksek verimiyle askeri araçlarda, uçaklarda veya bireysel araçlarda kullanılabilir. Kısacası geniş bir kullanım alanı mevcuttur. Cam elyaf donanımı sayesinde asit dökülmesi durumunda maddeler hemen emilir, güvenli bir kullanım sunar.
Jel Akü
Bir diğer bakım gerektirmeyen çeşit kuru aküler içerisinde yer alan jel akü olmaktadır. Diğer akümülatörlere göre içerisinde jel kıvamında elektrolitler bulunur. Darbe, titreşim ve hava sıcaklığı değerlerine karşı yüksek dayanıklılık gösterir. Bu özelliğinden dolayı da denizcilik araçlarında, güneş enerjisi sistemli santrallerde enerji ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. VRLA jel akü boşalmış olsa da içerisindeki kimyasal maddeler herhangi bir zarar görmemektedir. Bu yönüyle de uzun ömürlü olarak kullanım imkanı sağlar.
Tavsiye İçerik: Jel Akü Nedir?
Bakım Gerektirmeyen Akülerin Kullanım Alanları
Bakımsız yani bakıma ihtiyaç duyulmayan akülerde genel özellikler, su veya asit sızdırması yapmaması, darbe ile titreşime dayanıklı olmasıydı. Ayrıca şarj-deşarj döngülerinde de beklenen performansı tekrardan verebilir sistemlere sahiptirler. Bu yönüyle baktığımızda binek araçlar dışında askeri araçlarda, deniz ulaşımı araçlarında, uçaklarda bakım gerektirmeyen çeşitlerini görebiliriz. Bunların dışında akülü arabalar, tıbbi araçlarda, enerji santrallerinde, otomotiv ve elektrik enerjisine ihtiyaç duyulan üretim tezgahlarında da bu ürünler tercih edilir. Zaten kullanıldıkları alanlara bakıldığından güvenli bir enerji kaynağına ihtiyacın en gerekli olduğu alanlar olduğu anlaşılacaktır. Gün içerisinde sürekli bir çalışma sirkülasyonun olduğu bu alanlarda akülerin de hem yüksek verimi sağlaması hem de deşarj-şarj döngüsünün yüksek olması gerekir.
Bakım Gerektirmeyen Aküde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her ne kadar bakım gerektirmiyor olarak bilinse de bu akülerin kullanımında dikkat edilmesi gereken unsurlar da vardır. Kullanıcıların dikkat edeceği bu etmenler sayesinde ürünlerin kullanım ömrü ve verimlilik sunulduğu gibi gerçekleşebilir. Bu akülerden temin edecek kullanıcıların bilmesi gereken unsurlar ise şöyledir;
- Bakımsız (bakım gerektirmeyen) akülerde sıvı ve asit dökülmesi yaşanmıyor olsa da, ürünler üzerinde bulunan dış kapağa özellikle dikkat edilmelidir. Eğer bunlar zorlanırsa sızıntı yaşanabilir.
- Aynı şekilde ürün üzerinde bulunan tapalarda içteki basıncı dengeler. Eğer 0.008’lik bir basınç barı geçilirse güvenlik unsuru olarak olumsuz bir durum oluşabilir. Bunlara akü teknik birimleri ile birlikte müdahale etmeniz önerilir.
- En önemli konulardan biri de akü şarjı olmaktadır. Bakım gerektirmeyen seçeneklerde kurşun-asitli aküler için olan bir şarj makinesi ile şarj işlemi yapılabilir.
- Akülerin muhafaza edilmesinde de diğerlerine göre daha fazla dayanıklıdırlar. Şöyle ki 20 derecede 16 aya kadar sorunsuz muhafaza edilebilir. Bu süreden sonra sorunsuz olarak çalışırlar.
- Bekleme süresi 16 aydan fazla olursa akülerin sağladığı verim neredeyse yarı yarıya düşebilir. Bu yüzden muhafaza etme konusunda da bu etmenlere dikkat edilmesi gerekir.
- Muhafaza edilen ortamın sıcaklığı arttıkça akünün dayanıklılık süresi de azalmaktadır.
- Şarj sürecinde ortam sıcaklığına da dikkat edilmesi gerekir. Ortam sıcaklığı arttıkça şarj voltaj değeri buna göre düşürülmesi gerekecektir. Şarj geriliminin 30 derecelik bir ortamda 13.5 olurken bu değer 40 derecede ise 13.3 olacaktır. Bu tarz işlemler için mutlaka araç servisine veya akü markası servislerine danışmanız önerilir.