EFB Akü Nedir?

EFB Akü Nedir?

      Günümüzde araç kullanımları daha yoğun olarak şehir içinde görülmektedir. Toplu taşımalar, iş ve okul servisleri ve özel araçların mesai başı ve sonunda trafikte oluşturduğu yoğunluk, araç kullanımlarını etkiler. Artan araç sayısı ile trafik kimi zaman durma noktasına gelebilir. Böyle anlarda araçlar dur-kalk işlemini sık sık tekrarlar. Bu da araçların daha fazla yakıt yakması demektir. Bunu ve etki ettiği çevre kirliliğini azaltabilmek adına EFB aküler üretilmiştir. Dur kalk işlemlerinde yakıt tüketimini azaltabilmek adına üretilen hybrid araçlarda kullanılırlar. Start stop teknolojisine sahip araçlar için bu özelliğinden dolayı farklı bir akü kullanımı da gerekli olmuştur. EFB start stop akü de tam olarak bu ihtiyaca yönelik olarak üretilir. 

EFB Teknolojisi Özellikleri

      Yakıt tüketimini azaltabilmek adına üretilen start - stop araçlar çalışma prensiplerine uygun olarak farklı akülere ihtiyaç duyar. EFB ve AGM aküler de bu teknolojiye uygun ve uyumlu olarak bulunurlar. Bu iki çeşit akü de farklı prensiplere sahip olmaktadır. EFB nedir anlamında bakacak olursak Türkçe karşılığı olarak geliştirilmiş sulu aküler bilinirler. Geliştirilmiş EFB akü özellikleri start stop özellikteki araçlara uygun olarak özelliklere sahiplerdir. Akünün üretiminde pozitif kısımlar polyester bezlerle kaplanmışlardır. Negatif plakalarda da karbon desteği verilmiştir. Bu farklılıklarıyla hem daha uzun süre kullanılabilir hem de daha verimli şarj olabilirler. Şarj olarak da EFB akü nasıl şarj edilir kısmında diğer akü tipleriyle benzer yöntemler bulunur. EFB modunda güç verebilen şarj cihazları bulunur. Şarj sırasında EFB akü şarj voltajı 15,80 olmalı ve bunu kesinlikle geçmemelidir. Ayrıca ortam sıcaklığının da 25-35 derece arasında olması gerekir. Şarj işlemi sonrasında cihaz kapatılmalı, elektrolit seviyesinde azalma var su ilave edilmelidir. 

EFB Akü ile AGM Akü Arasındaki Farklar Nelerdir?

Eğer aracınız hybrid özellikte ise normal akü yerine EFB akü ya da AGM akü kullanmanız gerekir. Bu araçlara uygun üretilen veya uyumlu olarak bulunan her iki akü de kendi aralarında farklı özellikler gösterebilir. 
  • EFB aküler sulu aküler kategorisinde, AGM aküler ise kuru aküler kategorisinde incelenir. EFB bu özelliğiyle fazla işlev ve yüksek performans sağlamaktadır. 
  • AGM aküler, genel olarak aküler arasında en gelişmiş özellikleri gösterebilir. Sadece start stop araçlarda değil diğer araçlarda da uygunluk durumunda kullanılabilirler. 
  • Fren sisteminin geri kazanım özelliği varsa AGM, yoksa da EFB akü tercih edilir.
  • EFB aküler, aynı özellikteki bir aküye göre 2 kat daha fazla kullanım ömrüne sahiptir. Kısa sürede şarj olabilirler.
  • AGM akülerde sızdırmaz özelliği vardır. Sulu akülere göre daha fazla kullanım ömrü ve fazla marş gücüne sahiptir. 
      Kullanıcı ve çevre dostu olarak da görebileceğimiz her iki akü fiyat noktasında da özelliklerinden etki alırlar. EFB akü fiyatları da sahip olduğu özellik ve marka güvencesiyle belirlenebilir. Yılların tecrübesini teknolojiyle birleştiren Esan Akü de sektörün öncü güçleri arasında yer alarak, kaliteden yana tercihlerini yapmak isteyenlere güç sağlamaya devam ediyor. 

Tavsiye İçerik : Akü Çeşitleri Nelerdir?

Start & Stop Teknolojisine Sahip Araçlar İçin EFB Akü

      Start Stop teknolojisine sahip araçlarda bu teknolojiyle uyumlu olan teknolojiler ve ürünler kullanılmalıdır. Akü de bu parçalardan biri olur. Aracın ihtiyacı olan enerji, bunun sağlanması diğer araçlara göre farklılık gösterir. Start stoplu akü olarak bildiğimiz AGM ve EFB aküler de aracın sistemine uygun olarak üretilmişlerdir. EFB aküler sürekli şarj edilmeye ihtiyaç duymamalarıyla enerji harcamama noktasında oldukça fazla verimli olmaktadırlar. Start stop uyumlu olarak çalışmaları için alternatör desteğine de ihtiyaç duymazlar. Çalıştırma ortalaması 80 binin üzerinde olabilmektedir. EFB Akü 70 Amper, 60, 72 amper EFB akü, 100 veya 115 gibi amper kapasitelerine sahip olabilir. Bunları da tamamen aracınıza uyumlu olması noktasında tercih edebilirsiniz. Örneğin özel kullanım otomobiller için daha çok 72 amper start stop akü tercih edilebilir. Titreşimlere karşı dayanıklılık gösterir ve yüksek verim sağlar. 72 amper EFB akü fiyatları veya aracınıza uygun olan aküyü belirlemek için Esan Akü ürünlerine göz atabilirsiniz. 

EFB Akülerin Avantajları

  • 60 amper start stop akü olan EFB akü, aracın çalıştırma akımı için 550 A’ya kadar çıkabilir. 
  • EFB akü bakımı doğru ve rutin olarak yapılırsa kullanım ömrü olarak 12 yıla kadar verim sağlayabilir.
  • Daha hızlı şarj olurlar. 
  • Düşük sıcaklıklarda çalışması, buharlaşmanın az olması ve elektrolitin az oranda olmasıyla EFB akü ömrü oldukça fazla olabilir. 
  • Start stoplu akü fiyatları arasında AGM’ye göre maliyet ve talep olarak da uygun fiyatlardadır. 
Otomobiller için EFB teknolojisi
Özel araçlar olarak düşüneceğimiz bu araçlarda kullanılan EFB akü, özel avantajlar sağlar.
  • Şarj ve akü performansı olarak diğerlerine göre iki kat daha fazla verim sağlar. 
  • Daha iyi ve kısa sürede şarj olurlar. 
  • Sıcaklıklara dayanıklı formatta üretildikleri için sağladıkları verim sürdürülebilir olmaktadır.
  • Fazla güç ihtiyacı olan araçlar için, fren sisteminin geri kazanım özelliği olmamasıyla ideal aküler olmaktadırlar. 
  • Fazla ve yüksek marş gücü sağlar. 
Ticari araçlar için EFB teknolojisi
      Ticari araçlar da kullanım ihtiyacı olarak yüksek güç ve az bakıma ihtiyaç duyabilirler. Günlük olarak yüksek marş sayısı da ticari araçlar da görülebilir. Buna uygun olarak tercih edilen EFB aküleri de start stop teknolojisine sahip ticari araçlara yüksek konfor sağlar. 
  • Yüksek ısılarda verimli çalışmasını sürdürür.
  • Engebeli veya düz olsun farklı yollarda seyir halinde olan ticari araçlarda titreşimlere karşı dayanıklı formuyla ön plana çıkar. 
  • Özel kapak tasarımı sayesinde mekanizma içerisindeki su sıçramalarına karşı koruma sağlanır.
  • Aküden dolayı yaşanabilecek sıkıntılar kapsamında garanti masraflarını da aza indirger. 

Yazıyı Paylaş