Jel Akü Nedir?
Araçların çalışabilmesi için en gerekli mekanizmalardan biri olan aküler, ateşleme sistemini çalıştırarak aracın ve araç donanımlarının çalışmasını sağlar. Günümüze kadar genelde kurşun asit akü teknolojileri çoğunlukta olsa da artık değişen araç teknolojileri ve ihtiyaçlar doğrultusunda da akü çeşitleri fazlalaşmıştır. Jel akü de bu çeşitler arasında kuru aküler grubunda yer almaktadır. Çalışma prensibi içerisinde dönüşüm esas olduğundan diğer akülere göre farklıdır. İşleyişi, sağladığı verim ve diğer akülerden farklarıyla birlikte tam olarak jel akü nedir dersek, jel kıvamındaki elektrolitler ve bunların akü içerisindeki çalışma şekline değinilebilir. Uzun deşarj sonrasında ya da kısa süreli deşarjlarda bile istenen verimi sağlayabilirler.
Jel Akülerin Çalışma Prensibi
Jel akülerde çalışma prensibinde dönüşüm esastır. Yani normalde akülerin içlerindeki elektrolit sıvı haldeyken jel akülerde jel şeklindedir. Bu elementler gazlaşarak dönüşüm sürecine girer, yoğunlaşma sonrasında da bu dönüşüm tamamlanır. jel akü iç yapısı itibariyle güvenlikli bir kullanım da sunar. Sahip olduğu valf sistemiyle dışarıya gaz çıkışı engellenir, akü su kaybı yaşamamış olur. Bu sisteminde dolayı da su takviyesi gibi işlemlere gerek duymaz. Bakım gerektirmeyen iç yapısı ve formu vardır. Jel akü özellikleri ile itibariyle çevre dostu olarak kabul edilen akü türüdür. Bunun nedeni de diğer akülerde kullanılan kapasitesi yüzde 50’lerde iken bu oran jel akülerde yüzde 80’leri bulabilmektedir. Böylelikle aküden alınan verim en yüksek oranda olur, çevreye zarar vermez. Bu akülerin kullanım alanları çok geniştir. Şarj edilirkenki jel akü voltaj değerleri 14.2-14.4 arasında olur. Bunun dışında çok farklı kapasite ihtiyaçları doğrultusunda jel akü 20 amper, jel akü 60 amper, jel akü 72 amper, jel akü 150 amper, jel akü 200 amper gibi seçeneklerle bulunabilirler.Jel Akünün Bakımı Nasıl Yapılır?
Aküler belirli aralıklarla bakım isteyebilir. Ancak bu durum jel akü için geçerli değildir. Bakımsız akü olarak nitelendirilen jel akülerde kullanıcıların bakım noktasında hiçbir şey yapmasına gerek duyulmamaktadır. Akülerde sıvı kaybı, gaz çıkışının yaşanması akü ömrünü azaltan şeylerdir. Akülerin düzeneği bunun önlenebilir olmasında önemli role sahiptir. Jel akü bakımı nasıl yapılır kısmında çok fazla bir durum olmasa da jel akü ömrünü uzatma işlemleri arasında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Jel akülerde bulunan valfler gaz çıkışını engelleyen önemli sistemlerdir. Akü düzeneğinin kontrolü sırasında valflerin zorlanmaması, baskı uygulanmaması gerekir. Elektrolit seviyeleri ve kutupbaşları belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.
Jel Akünün Kullanım Alanları
Jel akülerin sahip olduğu donanım, en zor hava koşullarında, sarsıntı gibi durumlarda bile yüksek verimle çalışmasına olanak sağlar. Sadece araçlarda değil, telekomünikasyon veya aydınlatma, yenilenebilir enerji sistemleri içerisinde de gerek duyulan önemli bir teknolojidir. Araçta jel akü kullanılır mı ya da kullanım alanları nelerdir?- Golf araçları,
- Temizlik araçları,
- Transpalet araçları,
- Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji sistemleri,
- Telekomünikasyon sistemleri,
- Tekne, yat, karavan gibi deniz araçları,
- Mobil araçlar,
- Elektrik ile çalışan tekerlekli sandalyelerde jel akü modelleri tercih edilebilmektedir.
Jel Akünün Avantajlı Yönleri Nelerdir?
Aküler teknoloji ve donanımsal özellikleriyle birlikte avantajlı bir durumda olabilirler. Jel akülerde de avantaj durumu noktasında birçok özellikten bahsedilir.- Elektrolitlerin jel kıvamında olmasında dolayı farklı ısı derecelerinde bile yüksek verimde çalışırlar. Jel akü kaç yıl dayanır sorusuna bu bağlamda diğer akülere daha uzun süreler ile cevap verilir.
- Elektrolitlerin jel kıvamında olmasından dolayı da gaz, buhar sorunu yaşanmaz. Su takviyesi gibi durumlara gerek duyulmaz.
- Enerji üretme anlamında sulu akülerde yüzde 50’lik bir oran varken bu oran jel akülerde yüzde 80 civarındadır. Jel akünün ömrü ne kadar gibi en çok merak edilen bir soruya da buna bağlı olarak daha uzun süreli ve verimli bir kullanım sağlandığı söylenebilir.
- Gaz sızdırma, sıvı kaybı gibi durumların az olmasından dolayı çevre kirliliğine karşı da çok tercih edilen çeşitlerdendir.
- Çok uzun yıllar yüksek verimle kullanılabilir. Şarj edilmesi de basittir. Ayrıca jel akü fiyatları uygundur.