Kurşun Asit Akü Nedir?
Akümülatör sistemi, araçların çalışmasını sağlamaya yönelik olarak elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirir. Akü teknolojilerinin gelişimine baktığımızda öncelikle teknoloji alanında ve otomotiv sektöründe katedilen yola da göz atmak gerekir. Çünkü gelişen teknoloji sayesinde akü çeşitleri de artmıştır. İlk sistemleri ise kurşun asit akü olarak bilinir. Tarihte en eski şarjlı batarya sistemi olarak kabul edilen kurşun asit, günümüzde de halen kullanımı sürdürülen bir modeldir. Üretimi düşük maliyetle yapılan ve buna karşın yüksek kapasiteye sahip olması bu ürünü avantajlı kılan bir bir özellik olmuştur.
Kurşun Asit Akü Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Kullanıma sunulması 1859 yılında olan kurşun asit bataryalar, watt başına az bir maliyet yaratır. Bu durum da bunların halen kullanılmasına olanak sağlamıştır. Gaston Plante tarafında icat edilen bu sistemde ızgaralar kurşun alaşımı ile üretilmiştir. Saf kurşun yumuşak formda olduğundan dağılımı daha kolay olur, bu yüzden de kullanımı çok elverişli olmaz. Mekanik bir güce kavuşması için bu karışıma farklı metallerden de ekleme yapılır, elektriksel işlevleri daha iyi hale getirilir. Eklenen maddeler genelde selenyum, kalsiyum, kalay ve antimon olmaktadır. Üretim tarihinden bu yana otomobiller, golf araçları, forklift araçlar, yatlarda, telekomünikasyon alıcılarında, enerji sistemlerinde tercih edilmiştir. Özellikle tıp alanında elektrik enerjisine duyulan ihtiyaçlarla birlikte enerji depolama da bir ihtiyaç olmuştur. En gerekli tıbbi müdahalelerde elektro şok cihazı gibi ürünlerin enerji ihtiyacını karşılayabilmek için enerjinin sürekliliği için çalışmalar yapılmaya başlandı. 1800’lü yıllarda tek seferlik elektrik pilleri icadı ile başlayan başlayan bu süreçte bu sistem daha şarjlı sistemdeki kurşun asit aküler için ilham olmuştur. Kurşun asit sistemi daha sonra sulu akü, jel akü ve kuru akü gibi sistemlerinin de geliştirilmesine olanak sağlamıştır.
Kurşun Asit Akü Özellikleri
En eski ve yaygın kullanıma sahip olan kurşun asit akü nedir sorusunda ilk olarak bu enerji sisteminin özelliklerini iyi bilmek gerekir. Çalışma prensibi, üretim aşamasında kullanılan materyaller gibi faktörlerle kurşun asitlerin tanımı daha iyi yapılabilir.
- Elektrolit seviyesi kontrolü gerektirir. Gerektirdiği durumlarda su takviyesi yapılmalıdır. Bu özelliğiyle de bakım gerektiren aküler grubunda gösterilir.
- Yeni sistem akülerine göre daha ağırdırlar. Bu yüzden elektrikli araçlarda kullanım için tercih edilmezler.
- Bu akülerin kutularında herhangi bir zarar olursa elektrolit seviyesinde azalma yaşanabilir.
- 4-5 yıllık bir kullanımla enerji kapasitesinin büyük bir çoğunluğunu kaybedebilir.
- Derin döngülü sistemdeki şarja dayanıksızdır. Hızlı şarja karşı elverişli değillerdir. En iyi şarj süresi 16 saati bulmaktadır.
- Düşük şarjlı kullanımda aküler için olumsuz bir durum olan sülfatlaşma oluşur.
- Lityum iyon pillere göre daha üstün özelliktedirler, soğuk hava koşullarında daha iyi çalışabilirler.
Tavsiye İçerik: AGM Akü Nedir?
Akülerde Neden Kurşun Kullanılır?
Kurşun maddesinin akülerde kullanılmasının nedeni daha az bütçe demektir. Maliyeti düşük olmasına karşın dayanıklı ve yüksek enerji üretimi sağlar, çok farklı araç sistemlerinde ve enerji kaynaklarında kullanılabilir. Bu durumların birçoğu da akü üreticisi her firma için kurşun asitlerin üretimine devam etmeyi sağlamıştır.
Kurşun Akü Çeşitleri Nelerdir?
Araçlarda en fazla tercih edilen akülerden olan kurşun asitleri de kendi arasında farklı çeşitleriyle görebiliriz. Kuru ve sulu aküler olarak ikiye ayrılır, bunlarda da en fazla tercih edilen starter ve standart akülerdir. Her birinin temel üretim mantığında kurşun asit sisteminden esinlenilse de kimlerinin materyali, düzeneği araç teknolojisine göre değiştirilmiştir.
- Sulu Kurşun Asit Aküler
- AGM Kurşun Asit Akü
- Karbon ilaveli kalsiyum aküleri
- Kurşun asit antimon akü
- VRLA Jel Aküler
- Marin akü, çeşitleri arasında gösterilebilir.
Bunlar arasında her birinin şarj-deşarj döngüsü, korozyon direnci, akü şarjı işlemleri farklıdır. Kurşun asit aküleri ilk kullanıma sunulan çeşit olduğundan diğer modellerde de bu sistemden faydalanarak geliştirmeler yapılmış ve günümüzde artık çok daha dayanıklı aküler üretilmeye başlanmıştır.