Motosiklet Aküsü Nedir? 

Motosiklet Aküsü Nedir? 

Ulaşım araçları motosikletler, birçok kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Bu taşıtlar motorlu araçlar içerisinde otomobiller ile birlikte yer alır. Ancak otomobillerde olduğu gibi motor gücü, teknolojisi, sunduğu kimi özellikler farklı olarak. Motor güçlerine bağlı olarak motosiklet aküsü de farklı olarak bulunur. Aynı otomobillerde olduğu gibi yakıt sistemi ile çalışan veya elektrikle çalışan modeller burada da vardır. Bu yüzden aküler noktasında da elektrikli motor aküsü veya agm motor aküsü gibi modelleri görebilirsiniz. Kullanıcılar olarak motosikletinizin motor gücü ve teknolojisine göre doğru aküyü tercih etmeniz gerekir. 

Motosiklet Aküsü Çeşitleri

Son zamanlarda şehir içi artan trafik ile birlikte kişiler önemli bir zaman dilimlerini trafikte geçirmeye başladı. Bu da gözle görülür şekilde kurye tarzı olarak nitelendirilen motosiklet kullanımını artırdı. Trafikte daha az zaman harcamak adına motosiklet kullanmaya başlayan veya bu yönde bir isteği olan kişilerin öncelikle motosiklet çeşitleri ve bununla birlikte akü çeşitlerini de bilmesi gerekir. 

Genel aküleri motor güçlerine göre kategorize ediyoruz. 150cc, 1000cc gibi çeşitleri bunlara örnektir. Kullanım alanlarına göre de; uzun yol motosikleti, yarış motosikleti, arazi motosikleti veya son zamanların en popüler çeşidi scooter, yani küçük tekerlekli ulaşım motosikleti gibi kategorileri de vardır. Bu motorların sahip olduğu güç farklı olduğundan motor aküsü olarak da farklı amper ihtiyaçları ortaya çıkacaktır. Sulu motosiklet aküsü, kuru motosiklet aküsü, cup motosiklet aküsü, jel motosiklet aküsü, lityum motosiklet aküsü, start stop motosiklet aküsü gibi çeşitlerini sıralayabilir.

Ayrıca amper gücüne göre de kimileri, 12v 7 amper motosiklet aküsü, 12v 5ah motosiklet aküsü, 12 volt 10 amper akü, 12 volt 12 amper motosiklet aküsü olarak tercih yapmaktadır. 

Motosiklet Aküsü Nasıl Seçilir?

Motorların da kendi arasında sahip olduğu özellikler göz önünde bulundurulduğunda, akülerin seçiminde de bazı kriterlere dikkat edilmesi gerekecektir.

  • Motosiklet marş gücü,
  • Amper ihtiyacı,
  • Akü kapasitesine dikkat edilmelidir.

Çünkü motorun ihtiyacından yüksek veya az kapasitede, marş gücünde bir akünün kullanılması araca da zarar verebilir. Aküden istenen verim de alınamaz. 

Motosiklet Aküsü Kaç Amper Olmalı?

Amper seçiminde motosikletlerin sahip olduğu enerji tüketimi ve motor güçleri etkilidir. 50 cc ile başlayıp 2500 cc’ye kadar çıkan motosikletleri piyasada görebilirsiniz. Kullanıcılar da motosikletleri için aküler arasında en uygun ampere sahip olanı tercih etmelidir. 12 volt 4 amper ile 12 amper arasında en genel kullanıma sahip olan çeşitleri vardır. Eğer ki yeni bir aküyü kullanmaya başlayacaksanız eski kullandığınız modele bakarak bir tercih yapabilirsiniz. Ancak tercih noktasında yanlış yapmamak adına mutlaka bir akü firması danışmanlığı almanızı tavsiye ederiz. Motosiklet aküsü montajı için de aynı şekilde servislerden destek almanız daha iyi olacaktır. 

Motosiklet Aküsü Nasıl Çalışır?

Motosiklet akülerinin çalışma prensibinde anot ve katot kutuplar birbirine bağlanarak işlemlere başlanır. Bu sayede kimyasal enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesi sağlanmaktadır. Akülerin şarjı ile tekrar kullanımı söz konusu olur. Bundan dolayı da bittikçe akü şarjı sağlanarak kullanabilirsiniz. Aküde şarj etme işlemi ve süresi de akünün amperi, boşluk derecesi, kaç amper ile şarj edilmesi gerektiğine bağlı olarak değişmektedir. Motosiklet akülerinde çalışma yöntemini kısaca, elektrik enerjisinin kimyasal enerjiye çevrilip tekrardan elektrik enerjisine çevrilmesi olarak özetleyebiliriz.

Yazıyı Paylaş